Ruimtehelden werd ontwikkeld door Kind & Samenleving i.s.m. HoGent, de Vereniging voor Leerkrachten Aardrijkskunde (VLA) en de Vlaamse Vereniging voor Ruimte & Planning (VRP), met ondersteuning van het Departement Omgeving.
De toolbox is gebaseerd op de principes van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen.
ONS AANBOD
Wil je met tieners aan de slag rond duurzaam ruimtegebruik of rond een concrete ruimtelijke ontwikkeling, maar heb je geen idee hoe hieraan te beginnen? Laat je dan begeleiden door Kind & Samenleving.
Zoek je nog andere methodieken om tieners te betrekken rond duurzaam ruimtegebruik?
Zoek je nog meer inspiratie rond tienervriendelijke planning?
Die vind je hier!
MEER LEZEN OVER RUIMTEHELDEN?
Tieners meenemen naar het perspectief van de ruimtelijk planner, die rekening houdt met diverse schaalniveaus, is soms een uitdaging. Ook na een toelichting over schaalgrootte ontwerpen tieners vaak plannen met veel grote voorzieningen. We kunnen dus alleen maar vaststellen dat nabijheid van dagdagelijkse functies voor hen enorm belangrijk is. Daarin zit ook net de meerwaarde van het betrekken van tieners: ze verliezen nooit de noden op buurtniveau uit het oog. Lees het artikel over shoppingcenters en snoepwinkels.
Kinderen kiezen vaak in de eerste plaats voor een huis in het groen, hoewel je hen er vanuit vogelperspectief niet van moet overtuigen dat er met gestapelde of gebundelde woningen en voorzieningen meer open ruimte kan overblijven. Lees het artikel over hoe je het vogelperspectief aan de kindrealiteit kan koppelen.
In het VLA-jaarboek 2023 beschreven we hoe de methodieken van Ruimtehelden kunnen ingezet worden om de doelstellingen ruimtelijk bewustzijn in het onderwijs te bereiken.