Ruimtehelden is een toolbox rond duurzaam ruimtegebruik en het wonen van de toekomst. De toolbox bevat verschillende methodieken die je kan gebruiken om les te geven over duurzaam ruimtegebruik, maar ook om tieners te betrekken bij ruimtelijke ontwikkelingen in hun stad of gemeente.

In totaal bestaat Ruimtehelden uit tien verschillende methodieken die vaardigheden en kennis aanbrengen rond vijf thema’s: ruimtegebruik, duurzaam wonen, klimaat, mobiliteit en terreintechnieken.

Je kan de methodieken opeenvolgend of apart gebruiken, naargelang je eigen voorkeur en noden van de doelgroep.

OVERZICHT METHODIEKEN

Quiz Ruimtehelden 

Klassikale quiz om tieners te laten kennismaken met de thematiek van duurzaam ruimtegebruik.

Ontwerp ideale woonbuurt

Tieners ontwerpen hun ideale woonbuurt in twee stappen. In eerste instantie zonder voorwaarden, nadien moeten ze de ruimte zo duurzaam mogelijk gebruiken.

Opdracht luchtfoto

Per twee gaan tieners aan de slag om een plek in de gemeente/stad te verkennen. Met behulp van Google Streetview zoeken ze uit waar bepaalde foto’s genomen zijn.  

Functies in de buurt

Tieners gaan op stap in de buurt en observeren welke ruimtelijke functies ze tegenkomen.

Beoordelen ontwerpplan

Tieners beoordelen een ontwerpplan voor een toekomstige ruimtelijke ontwikkeling in de gemeente of stad. Ze gaan na in hoeverre het plan voldoet aan de criteria voor duurzaam ruimtegebruik.

Water- en temperatuurproef

Buitenopdracht om tieners te laten kennismaken met de thematieken rond klimaatadaptatie, ontharding en hitte-eilandeffect.

Onthardingspictoplay

Ontwerpmethodiek waarbij tieners een gekende plek in de gemeente/stad klimaatbestendig(er) inrichten.

Duurzame schoolstraat

Aan de hand van ‘streetmix’ gaan tieners per twee aan de slag om de straat van de school duurzamer en verkeersveiliger te maken.

Gemeenschappelijk wonen

Creatieve opdracht waarbij tieners per twee hun eigen gemeenschappelijk woonproject vormgeven.

Ontwerp gebiedsontwikkeling

Ontwerpmethodiek waarbij tieners een ruimtelijk ontwerp maken voor een concrete ruimtelijke ontwikkeling in de gemeente/stad.